GangenwandelingenGangenwandelingen
De eerstkomende wandelingen zijn op 13 en 20 mei en 17 juni 2017 van 13 - 15.00 uur.
Deze wandelingen vinden in principe elke derde zaterdag van de maand van 13 - 15.00 uur plaats.
Andere dagen en tijdstippen op afspraak, ook voor wandeltochten langs highlights in de wijk.

De Jordaancultuur
Daarnaast kunt u de tentoonstelling De Jordaancultuur
van 10.00 – 16.00 uur bezoeken in De Rietvinck
Voor info: scroll down naar beneden, op deze pagina

Het Gangenproject – Willemsstraat 22 – 110
en het Gangennaambordenproject beide in de Willemsstraat
zijn 24 uur per dag te bezoeken.


Het Gangenproject


Foto: Leo OckeloenFoto: Peter Schrijnders


Het Gangenproject - Willemsstraat 22 -110
Het Gangenproject is uitgegroeid tot een lieu de Memoire voor Jordanezen. Het project werd gerealiseerd door het Jordaanmuseum en stadsdeel Centrum en is te zien in de Willemsstraat tussen de nummers 22 en 110.

Met dit project, dat Mieke Krijger in 2005 bedacht, wordt de aandacht gevestigd op de bijzondere leef- en woon-omstandigheden in de Jordaan. Eeuwenlang huisden verreweg de meeste bewoners van deze wijk aan gangen, die samen met binnenplaatsjes en aangrenzende panden forten werden genoemd. Generaties lang leefde zo'n 80 procent van de mensen in huizen achter de gevelwand. Eind negentiende, begin twintigste eeuw vervielen de forten tot krotten en sloppen. De gangen waren donker en slecht geventileerd. De armoede was schrijnend.

De Willemsstraat was het centrum van een enclave die onder Amsterdammers weinig aanzien had. Ondanks alle negatieve connotaties bleef deze 'goegemeente' spraakmakend. Hier leerden zangers als Louis Davids en Eduard Kapper de contrasten kennen en waarderen in levens die gedijden op de rand van de afgrond.

Voor Jordanezen zijn de gangen tussen de locaties Willemsstraat 22 - 110 een Lieu de Memoire.


Het Gangennaambordenproject
In de Jordaan zijn veel gangen vernoemd naar ambachten die er rond 1900 werden uitgeoefend. De naamborden bij gangen zijn daarom een eerbetoon aan de werklieden die er woonden of werken en die de vier megaprojecten van de Derde Uitleg realiseerden: de Westelijke Eilanden, de vestingwerken, de grachtengordel en de Jordaan.

De naamborden bij gangen werden geplaatst op initiatief van het Jordaanmuseum onthueld tijdens Open Monumentendag, september 2015.

Tijdens de Gangenwandelingen worden Het Gangenproject in de Willemsstraat en het Gangennaambordenproject bezocht


   Amsterdam  Tentoonstelling De Jordaancultuur

De Rietvinck, Vinkenstraat 185
Dagelijks gratis toegankelijk van 10.00 - 16.00 uur
U kunt altijd iets doneren aan het Jordaanmuseum als vriend.

Openbaar vervoer:
Buslijnen 18, 21 en 22, tramlijn 3,
haltes Haarlemmerplein

Grachtengordel 2013 - Jordaan 2013
Tijdelijke tentoonstelling: Dienstmeisjes met tulen mutsjes

Deze tentoonstelling wordt aangevuld en verbeterd om tijdens het "jubeljaar" 2013 zichtbaar te maken hoeveel de grachtengordel te danken heeft aan de Jordaan.
Te zien zijn verhalen en foto's van dienstmeisjes en werksters, veelal beschikbaar gesteld door hun nakomelingen. Zoals Suzanna Jansen, schrijfster van Het Pauperparadijs, een familiegeschiedenis.
Te zien zijn ook foto's die George Hendrik Breitner van dienstmeisjes maakte toen hij tussen 1893 tot 1899 een atelier had op het adres Lauriergracht 8.

De vaste tentoonstelling gaat over uiteenlopende onderwerpen. Over de oproeren die in de Jordaan plaatsvonden. Over het leven op straat, in cafés en in buurtwinkels. En, over hartstochten, armoede, vertwijfeling en verzet. Maar ook over de vele revues en theaters van begin twintigste eeuw, de artiesten die daar optraden en de vele schrijvers en zangers.
De schrijver lsrael Querido kreeg een speciale plek te midden van Mina de Mop, Kee Spek, Marie Kliek, Mooie Karel en al die vrouwen en mannen die begin twintigste eeuw model hebben gestaan voor de personages in zijn boeken. De vier boeken die Querido over de Jordaan schreef waren immens populair en werden door Herman Bouber bewerkt tot een revue. Annie Verhulst vertolkte Nel Scheendert, en kunstenaar Jan Sluyters schilderde een affiche.
Speciaal voor deze tentoonstelling tekende Anke Louwerse portretten en maakte Theo Uytenhaak foto portretten.Annie Verhulst speelde in 1929 Corry Scheendert in De Jordaan,
een toneelbewerking door Herman Bouber van Is. Querido’s epos De Jordaan.
Schilderij door Jack Hamel (1890-1951) Coll. Theater Instituut Nederland

Tekst affiche Paul Mertz, ontwerp Titus Swart


Foto: G.H. Breitner.
Bijzondere Collecties,
Universiteitsbibliotheek Leiden
De tentoonstelling werd financieel mogelijk gemaakt door

Lees de 11 gepubliceerde recensies
Jordaanmuseum in de pers.Foto's van Theo Uytenhaak zijn met verhalen van geportretteerden tentoongesteld.

Annie Hogendorp-Zurburg, geboren 4 januari 1923
Wij zijn in gezelligheid geboren, maar wel met veel verdriet ertussen.
Ik ben geboren op een zolder in de Palmdwarsstraat. Wij hebben ook gewoond in de Palmstraat en op de Palmgracht. Ik heb heel fijne, zorgzame ouders gehad. Mijn opa had een winkel met ijs en snoep. De ijswinkel van Smit was ook in de Palmstraat. De Smitjes speelden harmonica met Rita Corita d’r man.
In onze buurt, tussen de Palmgracht en de Westerstraat, waren een heleboel winkels. Daar hadden wij een rijmpje op: hoeden en petten/ en damescorsetten/ pillen om te poepen/ en drop om te snoepen. Er was ook een kaaswinkel en er waren drie slagers: Van Thijn - een Joodse slager -, het Vette Varken en Louman. Louman is er nog steeds. Arie de Kippenboer is ook nog van vroeger.


Annie Elderenbosch-Wuurman, geboren 23 augustus 1927
Ik kom oorspronkelijk van de Lindengracht. Mijn moeder maakte kantoren en kerken schoon en mijn vader werkte bij de Nekaf. Hij maakte elektroden waarmee gelast werd. Ik heb een goede jeugd gehad, een ontzettend goede moeder en vader, die hard werkten.
Wij rolschaatsten in de Willemsstraat, op de Lindengracht en in de Van Hogendorpstraat. Na de oorlog dansten wij de rock’n roll bij De Draaitafel op de Lindengracht. Mijn zusje en ik hebben op straat leren dansen. We hadden geen vaste danspartner, je danste met mekaar. In 1950 trouwde ik. Met mijn man ben ik overal naar toe geweest, met hem verveelde ik me ook niet.


Mijntje Warnawa–Derlagen, geboren 23 februari 1928
Mijn moeder had samen met nog een vrouw de leiding van de Vrouwenclub van de Lindengracht. Daar waren vrouwen lid van, die een winkel hadden of op de markt stonden: Ouwe Door Cruyff, Marie Landstein, Jans Rijnpolt, Coba Hieselaar, Greet Karseboom, Kee Seur, Aal Bambergen, Stein Koevoet, Marie Pelser, Bet Uriot, Stein Kallenbach, Anne Bik, en nog meer.
Bijna alle vrouwen waren lid van die club. Ik kende ze allemaal. Iedereen werd met ‘tante en ome’ aangesproken. Het was één grote familie. Ze hadden feestjes, vormden een visclub en verkochten mosselen tijdens het Jordaanfestival. Drie keer per jaar gingen ze ‘s zomers een daggie naar buiten.
Het was een prachtige tijd!