Nieuwe aanwinsten

Jan Hijzelendoorn jr. (1929 – 2008), wielrenner
Uit serie van 91 foto's van deelnemers aan de Olympische spelen 1952 in Helsinki. Uitgave: Parade Cigaretten

Jan Hijzelendoorn jr. (1929 – 2008)

Jan Hijzelendoorn jr. was evenals zijn vader wielrenner. 
Jan Hijzelendoorn sr.  (1904-1974) had een paardenslagerij, Lindengracht 97, en 
bekwaamde zich, zoals veel wielrenners indertijd, via lokale wedstrijden in het wielrijden: rondje Lindengracht, rondje Westerstraat. Naar verluid had sr. zijn bijnaam De Hit te danken aan de rondjes die hij maakte over de Lindengracht met het paard dat geslacht zou worden. Hij showde het paard als een soort kwaliteitsgarantie voor het vlees.  Zijn zoon erfde deze bijnaam. Of die is over gegaan op de kleinzoon, weten wij niet. De kleinzoon was  honkbalspeler en kwam  uit voor het Nederlands honkbalteam van 1978 tot en met 1988 en werd daarmee daarmee tweemaal kampioen van Europa. 

Querido, Israël. Portretfoto. dec 1914. Collectie Jordaanmuseum

lsrael Querido (1872 – 1932)

De schrijver lsrael Querido verdient een speciale plek in de collectie omdat hij rond 1911 op verschillende adressen in de Jordaan woonde om het leven te 'verbeelden'.

In zijn epos De Jordaan figureren de personages Mina de Mop, Marie de Ruyter, Naatje Contant, Kee Spek, Marie Kliek en Mooie Karel. Voor hen hebben vrouwen en mannen die begin twintigste eeuw op en rond de Willemsstraat woonden, model  gestaan.

De vier boeken die Querido over de Jordaan schreef waren immens populair en werden door Herman Bouber bewerkt tot de revue De Jordaan. Annie Verhulst vertolkte Nel Scheendert, en kunstenaar Jan Sluyters schilderde een affiche.

Voedselbonnen

Schenking van Wijnand Venendaal, 2014.
Van Venendaal is een enthousiast verzamelaar, hij is collegiaal en beheert de website www.grootmoederstijd.nl

 

Vlnr: Aaf Bouber in de rol van Tante Piet, Willy Castello als Dolle Dries en Susie Klein in de rol van Blonde Greet.
Vlnr: Aaf Bouber in de rol van Tante Piet, Willy Castello als Dolle Dries en Susie Klein in de rol van Blonde Greet.

Fotoserie: De Jantjes

Still uit de film De Jantjes met linksonder de stempel "DIE DREI MATROSEN Hollandia Film'". Deze serie van 27 foto's is uniek omdat die is gemaakt voor de release van de Duitse versie van de film De Jantjes. Deze filmversie werd nooit uitgebracht.

Boeken

Nakomelingen van de Familie Staats publiceren levensverhalen.
Henk Staats schreef een kroniek van de familie: Staatsverhalen, 2014.
Een goed kind regeert z'n eigen is het  levensverhaal van Linda van ’t Wout, telg van dezelfde familie Staats. Linda van 't Wout was al 35 jaar hulp in de huishouding van het gezin van Nico ter Linden (1936), predikant van de Westerkerk, toen Ter Linden haar verhaal optekende.

Typoscript

Typoscript Bleeke Bet, 1917, verfilmd in 1934. Een scenario van Herman Bouber (1885 - 1963)

Oud wielrenner Marinus, Hennie schreef 25 Sterke verhalen 2013

Boek

Hennie Marinus schreef korte verhalen over zijn leven in de Jordaan en beschreef avonturen uit zijn carrière als wielrenner. Hennie was meermaals nationaal kampioen stayer op de weg.
Lees verder...