De Jordaancultuur

Annie-Affiche RietvinckDe Jordaancultuur

De Rietvinck, Vinkenstraat 185
Dagelijks gratis toegankelijk van 10.00 – 16.00 uur
Groepen kunnen in het week-end alleen op afspraak komen.

020 624 46 95 /  06 40 227 265
info@jordaanmuseum.nl

Openbaar vervoer
Buslijnen 18, 21 en 22, tramlijn 3,
haltes Haarlemmerplein

De vaste tentoonstelling  is gehuisvest in De Rietvinck en gaat over uiteenlopende onderwerpen. Over de oproeren die in de Jordaan plaatsvonden. Over het leven op straat, in cafés en in buurtwinkels. En, over hartstochten, armoede, vertwijfeling en verzet. Maar ook over de vele revues en theaters van begin twintigste eeuw, de artiesten die daar optraden en de vele schrijvers en zangers.

De schrijver lsrael Querido kreeg een speciale plek te midden van Mina de Mop, Kee Spek, Marie Kliek, Mooie Karel en al die vrouwen en mannen die begin twintigste eeuw model hebben gestaan voor de personages in zijn boeken.
De vier boeken die Querido over de Jordaan schreef vormen te samen het epos De Jordaan. Dat epos was immens populair en werd door Herman Bouber bewerkt tot een revue. Annie Verhulst vertolkte Nel Scheendert, en kunstenaar Jan Sluyters schilderde een affiche.

Speciaal voor deze tentoonstelling tekende Anke Louwerse portretten en maakte Theo Uytenhaak 3 series foto portretten: bewoners van de Rietvinck, thuiswonenden ouderen en erflaters van de Jordaan.

Alle foto’s van Theo Uytenhaak zijn met verhalen van geportretteerden tentoongesteld.
Hieronder: Drie foto’s uit de serie thuis wonenden ouderen. Alle drie nakomelingen van families die generaties lang in de Jordaan woonden.

Rietvinck Annie Hogendorp-2Rietvinck Annie Elderenbosch-2Rietvinck Mijntje Warnawa-2


Vlnr: Annie Hogendorp-Zurburg, Annie Elderenbosch-Wuurman en Mijntje-Warnawa-Derlagen
Klik hieronder om hun verhalen te lezen.
[onclick-show-popup group=”1″]