Museumwoning

Palmstraat 92A
Het Jordaanmuseum was 14 maanden gehuisvest in een historisch pand: Palmstraat 92A. Het was een bijzondere ervaring als museum drie dagen per week bezoekers te mogen ontvangen die allen zonder uitzondering enthousiast reageerden. De belangstelling was groot, het aantal bezoekers nam toe.

Gastenboek Jordaanmuseum – de selectie van opmerkingen van bezoekers vormt een overtuigend bewijs van de waardering voor de inzet en de toegevoegde waarde van het Jordaanmuseum.

Op 31 dec 2016 liep het huurcontract met woningcorporatie Ymere echter af.
Voor vervangende (tijdelijke) huisvesting werd een beroep gedaan op Ymere en de Gemeente. Geen van beide is ons te hulp geschoten, ook niet met een (tijdelijke) bergplaats voor onze spullen. Die spullen zijn nu bij particulieren opgeslagen.

Brief aan burgemeester Eberhardt van der Laan
In onze nieuwsbrief van 30 maart 2017 publiceerden wij een brief waarin wij een beroep deden op burgemeester Eberhardt van der Laan. Deze stuurde de brief door naar de wethouder Cultuur. Len Berghoef, assistent van Olga Leijsen hoofd Kunst en Cultuur, ging een gesprek aan met  het Jordaanmuseum: Annemarie Vusse, Tycho Fokkema en Mieke Krijger. Het gesprek werd van beide kanten als prettig ervaren. Onze gesprekspartner had echter geen mandaat meegekregen van de burgemeester, ook niet van de wethouder Kajsa Ollongren.

Museumwoning, Palmstraat 92A

De museumwoning was een “onbewoonbaar verklaarde woning”. De woning bestond uit een bel-etage en een kelder. In deze kelder was navoelbaar hoe in vroeger tijden in kelderwoningen werd geleefd. Te zien waren foto’s uit fotoboek dat de GGD in 1898 samenstelde van gangen, kelderwoningen en krotten. Op de meeste foto’s staan ook de bewoners.

De kelder van de museumwoning was amper 1.78 cm hoog Te zien was een levensgrote afbeelding van Elisa Castelein, een zeeman die  in 1898 was gefotografeerd in een kelderwoning in de Goudsbloemstraat waarin hij met zijn gezin woonde. Deze kelderwoning  was slechts 1.52 meter hoog.

FOTO KELDER

Elisa Castelein was geboren in Leeuwarden en van beroep zeeman. Hij was ongeveer 1.55 meter groot en 52 jaar toen hij werd gefotografeerd. Op de foto rechts van hem is een inspecteur te zien die kwam kijken of de woning geschikt was voor bewoning, of dat die onbewoonbaar verklaard moest worden. In de fotomontage lijkt de inspecteur zijn hoofd te stoten aan de balken van de kelder in de museumwoning op het adres Palmstraat 92A .

Het ambachtelijk verleden van de Jordaan

In de kelder wordt ook aandacht besteed aan het rijke ambachtelijke verleden van de wijk. In de Jordaan zijn meer dan 30 procent stegen en gangen vernoemd naar ambachten die er rond 1600 werden uitgeoefend. Daarom werd op initiatief van het Jordaanmuseum in 2015 in de wijk naamborden bij gangen geplaatst. De naamborden zijn een eerbetoon aan de werklieden die megaprojecten realiseerden als de Derde Uitleg van 1614: de Westelijke Eilanden, de vestingwerken, de grachtengordel en de Jordaan.

Ongeveer dertig procent van de gangen zijn vernoemd naar beroepen die er indertijd werden uitgeoefend: schiemaker, modderman, schieman, ligterman, naaldenmaker…

Gereedschap van ambachtslieden

Omwonenden  en (oud-) Jordanezen gaven het Jordaanmuseum gereedschap in bruikleen. Opmerkelijk is dat een gereedschapskist een vertimmerd stijfselkistje bleek te zijn. Stijfselkistjes werden vaker hergebruikt, ook als een wieg, waar Rika Jansen over zong: Mijn wiegie was een stijfselkissie….

Eén gedachte over “Museumwoning”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.