Ambassade Montmartre in de Jordaan

Feestelijke onthulling plaquette

Lindengracht 97, 9 september 15.00 – 19.30 uur

Ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van Stichting Jordaanmuseum, organiseren wij op 9 september a.s. een evenement op de Lindengracht.
Wij vieren ons jubileum met een geschenk aan de buurt: de herplaatsing op de de gevel van Lindengracht 97 van een replica van een plaquette.

In 1956 onthulden de burgemeesters Pierre Labric van Montmartre en Arnold D’Ailly van Amsterdam de plaquette Ambassade Commune Libre du Vieux Montmartre op de pui van paardenslagerij Jan Hijzelendoorn, Lindengracht 97. Met deze onthulling werd bezegeld dat de volkswijk de Jordaan deel uitmaakte van de internationale alliantie van “Communes libres”: vrije-gemeenten, waarvan ook Outremeuse in Luik, de Marollen in Brussel, Soho in Londen en – mogelijk ook – Trastevere in Rome deel uitmaakten.
De onthulling van de plaquette markeert een hoogtepunt in de cultuurgeschiedenis van de Jordaan.

Ontwerp Andrews : Degen

Volkswijken in Europa herbergen een repertoire van activiteiten.

Na de tweede wereldoorlog werd een immens repertoire aan activiteiten gerealiseerd in de volkswijken van Europa. Ook in de Jordaan. Bekend zijn: de kermis, het Jordaancabaret, de zangwedstrijd De beste stemmen van de Jordaan, viswedstrijden en wielerwedstrijden. De meeste activiteiten werden georganiseerd tijdens het jaarlijkse Jordaanfestival dat destijds in de Noord-Jordaan plaatsvond.

Tijdens ons onderzoek ontdekten wij een aantal activiteiten die in de vergetelheid waren geraakt: danswedstrijden, optredens van radio- en tv-artiesten en de internationale associatie van volksbuurten waar de Jordaan deel van uitmaakte.

Za 8 & zo 9 september 15.00 – 15.45 uur
Stadsarchief, Vijzelgracht
Van jazzfans en swingnozems – Rudie Kagie vertelt over de danswedstrijden.

Het Jordaanmuseum ontdekte een prachtige serie foto’s van Louis van Paridon, gemaakt in 1957 van een danswedstrijd die Ger Bruggeman van platenzaak De Draaitafel, Lindengracht 152, had georganiseerd. Een medewerker van de stichting vond ook de muziek waarop werd gedanst en vroeg Rudie Kagie dit vergeten hoofdstuk uit de cultuurgeschiedenis van de Jordaan in context te plaatsen.

Zo 9 september 16.00 uur
Welkom op Lindengracht 97, 1015 KD Amsterdam
door Stichting Jordaanmuseum en het omringend bedrijfsleven,
met een
Tour de Chant van La Sirene – Blond en Blauw

16.30 uur onthulling replica van de plaquette
Terwijl kunstenaar Wil Abels de replica maakte, bleven wij zoeken naar de naam van de maker van het origineel.  Tot slot ontdekten wij dat éénzelfde bordje te zien was op La Place  du Tertre in Montmartre.
Nu toasten wij op het resultaat, op het verleden en de toekomst van de wijk.

Replica gemaakt door Wil Abels
Ambassade Montmarte Journaal mardi 11 sept 1956
Origineel uit 1956. Kunstenaar onbekend

17.00 – 18.00  uur Vertrek naar de Willemsstraat  35-39
Ontvangst met een borrel (hapje) en muziek.

Ca. 18.00 uur – 19.30 uur
Hits in de Willemsstraat
Presentatie Henk van Gelder i.s.m. Maarten Eilander.

DutchSwingCollegeBand-Fotoalbum Discohoek

Tijdens onze zoektocht naar achtergrond informatie kwamen wij in gesprek met Jantien van Breen die met haar vader de platenzaak Discohoek, Brouwersgracht 139/ Willemsstraat had. Zij gaf het Jordaanmuseum een fotoalbum in bruikleen vol met foto’s van radio- en tv-artiesten die in 1958 op de Willemsstraat optraden: The Fouryo’s, The Leedy Trio, Frans Popti & Eddy Christiani, De Mounties, Duo de Munck, Rita Corita, Ria Verda, Willy Alberti, Dutch Swing Collegeband, Jan Burgers and his New Orleans Syncopators, De Wama’s, Royal Hawaiian Minstrels, The Butterflies, Tom Kelling en The Three Jacksons.
Wij vroegen Henk van Gelder, die met zijn boeken had aangetoond veel over deze artiesten te weten, de foto’s toe te lichten. Maarten Eilander plaatst daarbij de muziek.
Et voila. Wij gaan een prachtavond tegemoet .

Het evenement vindt plaats tijdens Open Monumentendag dat als thema heeft het Europese Culturele erfgoed.