De Jordaancultuur

Annie-Affiche RietvinckDe Jordaancultuur

De Rietvinck, Vinkenstraat 185
Dagelijks gratis toegankelijk van 10.00 – 16.00 uur
Groepen kunnen in het week-end alleen op afspraak komen.

020 624 46 95 /  06 40 227 265
info@jordaanmuseum.nl

Openbaar vervoer
Buslijnen 18, 21 en 22, tramlijn 3,
haltes Haarlemmerplein

De vaste tentoonstelling  is gehuisvest in De Rietvinck en gaat over uiteenlopende onderwerpen. Over de oproeren die in de Jordaan plaatsvonden. Over het leven op straat, in cafés en in buurtwinkels. En, over hartstochten, armoede, vertwijfeling en verzet. Maar ook over de vele revues en theaters van begin twintigste eeuw, de artiesten die daar optraden en de vele schrijvers en zangers.

De schrijver lsrael Querido kreeg een speciale plek te midden van Mina de Mop, Kee Spek, Marie Kliek, Mooie Karel en al die vrouwen en mannen die begin twintigste eeuw model hebben gestaan voor de personages in zijn boeken.
De vier boeken die Querido over de Jordaan schreef vormen te samen het epos De Jordaan. Dat epos was immens populair en werd door Herman Bouber bewerkt tot een revue. Annie Verhulst vertolkte Nel Scheendert, en kunstenaar Jan Sluyters schilderde een affiche.

Speciaal voor deze tentoonstelling tekende Anke Louwerse portretten en maakte Theo Uytenhaak 3 series foto portretten: bewoners van de Rietvinck, thuiswonenden ouderen en erflaters van de Jordaan.

Alle foto’s van Theo Uytenhaak zijn met verhalen van geportretteerden tentoongesteld.
Hieronder: Drie foto’s uit de serie thuis wonenden ouderen. Alle drie nakomelingen van families die generaties lang in de Jordaan woonden.

Annie Hogendorp - De Jordaancultuur
Annie Hogendorp-Zurburg, geboren 4 januari 1923 Wij zijn in gezelligheid geboren, maar wel met veel verdriet ertussen. Ik ben geboren op een zolder in de Palmdwarsstraat. Wij hebben ook gewoond in de Palmstraat en op de Palmgracht. Ik heb heel fijne, zorgzame ouders gehad. Mijn opa had een winkel met ijs en snoep. De ijswinkel van Smit was ook in de Palmstraat. De Smitjes speelden harmonica met Rita Corita d’r man. In onze buurt, tussen de Palmgracht en de Westerstraat, waren een heleboel winkels. Daar hadden wij een rijmpje op: hoeden en petten/ en damescorsetten/ pillen om te poepen/ en drop om te snoepen. Er was ook een kaaswinkel en er waren drie slagers: Van Thijn – een Joodse slager -, het Vette Varken en Louman. Louman is er nog steeds. Arie de Kippenboer is ook nog van vroeger.
Annie Elderenbosch - De Jordaancultuur
Annie Elderenbosch-Wuurman, geboren 23 augustus 1927 Ik kom oorspronkelijk van de Lindengracht. Mijn moeder maakte kantoren en kerken schoon en mijn vader werkte bij de Nekaf. Hij maakte elektroden waarmee gelast werd. Ik heb een goede jeugd gehad, een ontzettend goede moeder en vader, die hard werkten. Wij rolschaatsten in de Willemsstraat, op de Lindengracht en in de Van Hogendorpstraat. Na de oorlog dansten wij de rock’n roll bij De Draaitafel op de Lindengracht. Mijn zusje en ik hebben op straat leren dansen. We hadden geen vaste danspartner, je danste met mekaar. In 1950 trouwde ik. Met mijn man ben ik overal naar toe geweest, met hem verveelde ik me ook niet.

Rietvinck Mijntje Warnawa-2


Vlnr: Annie Hogendorp-Zurburg, Annie Elderenbosch-Wuurman en Mijntje-Warnawa-Derlagen
Klik hieronder om hun verhalen te lezen.
[onclick-show-popup group=”1″]