Museumwoning

Palmstraat 92A
Het Jordaanmuseum was 14 maanden gehuisvest in een historisch pand: Palmstraat 92A. Het was een bijzondere ervaring als museum drie dagen per week bezoekers te mogen ontvangen die allen zonder uitzondering enthousiast reageerden. De belangstelling was groot, het aantal bezoekers nam toe.

Gastenboek Jordaanmuseum – de opmerkingen van bezoekers in het gastenboek vormen een overtuigend bewijs van de waardering voor de inzet en de toegevoegde waarde van tentoonstelling en presentaties in een museumwoning.

Op 31 dec 2016 liep het huurcontract met woningcorporatie Ymere echter af.
Voor vervangende (tijdelijke) huisvesting werd een beroep gedaan op Ymere en de Gemeente. Geen van beide is ons te hulp geschoten met een (tijdelijke) bergplaats voor onze spullen. Die spullen zijn nu bij particulieren opgeslagen. Voor een doorstart deden wij een beroep op de gemeente.

Brief aan burgemeester Eberhardt van der Laan
In onze nieuwsbrief van 30 maart 2017 publiceerden wij een brief aan burgemeester Eberhardt van der Laan. Deze stuurde de brief door naar de wethouder Cultuur, Kajsa Ollongren. Len Berghoef, assistent van Olga Leijsen hoofd Kunst en Cultuur, ging een gesprek aan met  het Jordaanmuseum: Annemarie Vusse, Tycho Fokkema en Mieke Krijger. Het gesprek werd van beide kanten als prettig ervaren. Onze gesprekspartner beloofde het besprokene binnen de gemeente aan te kaarten.

Museumwoning, Palmstraat 92A
De museumwoning was een “onbewoonbaar verklaarde woning”. De woning bestond uit een bel-etage en een kelder. In deze kelder was navoelbaar hoe in vroeger tijden in kelderwoningen werd geleefd. Te zien waren foto’s uit fotoboek dat de GGD in 1898 samenstelde van gangen, kelderwoningen en krotten. Van enkele mensen op de foto’s vonden wij de biografische gegevens in de archieven. 

De kelder van de museumwoning was amper 1.78 cm hoog Te zien was een levensgrote afbeelding van Elisa Castelein, een zeeman die  in 1898 was gefotografeerd in een kelderwoning in de Goudsbloemstraat.  Deze kelderwoning waarin Castelein met zijn gezin woonde,  was slechts 1.52 meter hoog.

Museumwoning Palmstraat 92A, van okt 2015 - 31 dec 2016. Jordaanmuseum 2016

Elisa Castelein (links op de foto) was geboren in Leeuwarden en van beroep zeeman. Hij was ongeveer 1.55 meter groot en 52 jaar toen hij werd gefotografeerd. Op de foto rechts van hem is een inspecteur te zien die kwam kijken of de woning geschikt was voor bewoning, of dat die onbewoonbaar verklaard moest worden. In de fotomontage lijkt de inspecteur zijn hoofd te stoten aan de balken van de kelder in de museumwoning op het adres Palmstraat 92A .

Het ambachtelijk verleden van de Jordaan

In de kelder werd ook aandacht besteed aan het ambachtelijke verleden van de wijk. In de Jordaan zijn meer dan 30 procent stegen en gangen vernoemd naar ambachten die er rond 1600 werden uitgeoefend. Daarom werd op initiatief van het Jordaanmuseum in 2015 in de wijk naamborden bij gangen geplaatst. De naamborden zijn een eerbetoon aan de werklieden die megaprojecten realiseerden als de Derde Uitleg van 1614: de Westelijke Eilanden, de vestingwerken, de grachtengordel en de Jordaan.

Enkele namen van beroepen die er indertijd werden uitgeoefend: schiemaker, modderman, schieman, ligterman, naaldenmaker…

Gereedschap van ambachtslieden

Omwonenden  en (oud-) Jordanezen gaven het Jordaanmuseum gereedschap in bruikleen. Opmerkelijk is dat een gereedschapskist een vertimmerd stijfselkistje bleek te zijn. In vroeger tijden werd alles wat maar bruikjbaar was hergebruikt, stijfselkistjes werden omgebouwd tot gereedschapskist maar ook tot een wieg, waar Rika Jansen over zong: Mijn wiegie was een stijfselkissie….

Eén gedachte over “Museumwoning”

  1. Goh, wat jammer dat jullie niet meer in het museum zitten. Gelukkig is er wel een mooie site! Veel succes met de Beregang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.